Jak zachować się elegancko przy stole? Zestaw podstawowych zasad savoir vivre

with Brak komentarzy

Czy masz taką pracę, w której spotkania z klientami czy partnerami biznesowymi poza biurem są normą? Zdarza Ci się wyskoczyć na służbowy lunch? A może po prostu spotykasz się z przyjaciółmi lub rodziną na mieście, by zjeść coś dobrego w restauracji? Dobre maniery obowiązują elegancką kobietę niezależnie od okazji. Kiedy już opanujesz podstawowe zasady savoir vivre przy stole, nie tylko będziesz czuła się pewniej i swobodniej, ale sama okazja do spotkania sprawi ci znacznie więcej przyjemności.  W tym artykule znajdziesz zestaw kilku najważniejszych zasad.

 

Właściwa postawa

Przy stole należy kontrolować ciało i zachować prostą postawę. Jako kobieta z klasą powinnaś mieć wyprostowane plecy i złączone nogi, by nie kopać osób, które siedzą dookoła ciebie. Zajmując miejsce, pamiętaj, by usiąść wygonie na całej powierzchni siedziska, a nie na jego końcu. Zwróć też uwagę, by krzesło było odpowiednio przysunięte do stołu. Nie za blisko, ale też niezbyt daleko. Spożywanie posiłku powinno być dla ciebie wygodne. Nie bój się poprawić w trakcie spotkania, jeśli czujesz, że coś nie gra. Torebkę, jeśli jest mała pozostaw za plecami na krześle. Duża postaw na ziemi z prawej strony.

Choć to kuszące pamiętaj, by nie kłaść łokci na stole ani nie podpierać się o blat podczas wstawania. Nie należy także pochylać się nad talerzem, co może grozić np. zamoczeniem rozpuszczonych włosów w zupie czy sosie. Każdy kęs powinnaś doprowadzić do ust łyżką lub widelcem bez znaczącej zmiany postawy.

 

Bluzka damska (sprawdź)

Spódnica ołówkowa (sprawdź)

 

Serwety i serwetki

W większości eleganckich restauracji na stołach są estetycznie ułożone materiałowe serwety. Spełniają one dwie podstawowe funkcje. Po pierwsze, ułożone na kolanach służą do ochrony ubrania przed poplamieniem, np. podczas jedzenia zupy. Po drugie, serwetą wyciera się usta w trakcie i po posiłku. Jeśli podczas jedzenia musisz odejść od stołu, złóż ją i odłóż na stół. Po skończonym posiłku serwetę należy zostawić na stole, tuż obok talerzy. To dla obsługi znak, że mogą podejść i wykonać serwis. Pamiętaj, że jeśli serweta jest elementem nakrycia stołu, ZAWSZE należy z niej skorzystać.

Bardzo popularne w restauracjach są także serwetki papierowe. Możesz z nich korzystać do dyskretnego wytarcia ust czy palców. Z racji tego, że obiekty gastronomiczne starają się segregować odpady, pozostawiaj zużyte serwetki zmięte obok talerza. Niech cię  jednak nie zdziwi, jeśli kelner wrzuci je mimo wszystko na talerz z resztkami.

 

Sztućce

To żadna tajemnica, że różne potrawy wymagają użycia dedykowanych im sztućców. Jeśli chodzi o zasady ich wykorzystania, sprawa wcale nie jest tak skomplikowana, jakby się mogło wydawać. Podstawowa reguła mówi, że należy używać sztućców w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Jeśli nie znasz zastosowania któregokolwiek z nich, użyj do jedzenia klasycznych pozycji: widelca, noża i łyżki. Nikt nie będzie miał ci tego za złe.

Z rzeczy oczywistych, lecz ważnych: osoba praworęczna powinna trzymać łyżkę oraz nóż w prawej dłoni, natomiast widelec w lewej, jeśli tych ostatnich używa w tym samym momencie. Pamiętaj, by po skończonym posiłku odłożyć sztućce w całości na talerz tak, by nie wystawały.

Miej świadomość, że sposób, w jaki odkładasz sztućce, jest jednocześnie komunikatem dla obsługi.

  • Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę w jedzeniu, odłóż sztućce skrzyżowane na talerz.
  • Jeśli skończyłaś posiłek i chcesz, by kelner zabrał naczynia, ułóż sztućce obok siebie na talerzu.
  • Łyżeczkę do kawy odkładaj zawsze na spodeczek do filiżanki.

 

Rozmowy przy stole

Jeśli wybierasz się do restauracji we dwoje lub z przyjaciółmi, rozmowy przy stole są naturalne i oczywiste. Możesz pozwolić sobie na swobodę. Zawsze powinno się zaczynać rozmowę z osobą siedząca po Twojej prawej stronie.  Natomiast w przypadku oficjalnych spotkań w większym gronie pamiętaj, żeby dać dokończyć rozmówcy. Nie wchodź w słowo. Szeptanie do osoby siedzącej obok czy zasłanianie dłonią ust jest nieeleganckie. Oznacza, że masz złe intencje lub coś do ukrycia. W trakcie posiłku należy skupić się na jedzeniu, natomiast dyskusje lepiej pozostawić na czas przerwy między posiłkami lub po ich zakończeniu. Dostosuj też ton głosu. W restauracji nie jesteś sama, a zbyt głośna rozmowa może przeszkadzać innym gościom.

 

Obsługa

Podawanie dań i napojów oraz sprzątanie ze stołu należy do zadań kelnera. Każda chęć pomocy, choć jest naturalnym odruchem i miłym gestem, wcale nie jest pożądana przez obsługę. Dlatego po skończonym posiłku i odłożeniu sztućców nie nakładaj na siebie talerzy osób, które są z tobą przy stole. Nie musisz także wyręczać obsługi i podawać jej pustych talerzy czy szklanek. Kelnerzy są wyszkoleni do tego, by sprawnie zebrać naczynia po posiłku. Co więcej, mogą wówczas poukładać sobie wszystko w taki sposób, by nic nie spadło im w drodze powrotnej na zaplecze. Daj obsłudze pracować, a sama poświęć uwagę osobie, z którą wybrałaś się do restauracji.

 

Bluzka damska (sprawdź)

Spódnica ołówkowa (sprawdź)

 

O tym pamiętaj!

  • Przed rozpoczęciem posiłku umyj dłonie.
  • Jeśli masz katar lub chcesz wytrzeć nos, przeproś i odwróć się od stołu lub wstań i odejdź na kilka kroków.
  • Każdą z potraw jedz bez pośpiechu, małymi porcjami, które bez problemu zmieszczą się w ustach.
  • Jeśli jesteś na spotkaniu lub przyjęciu, gdzie do dyspozycji jest bufet, taktowniej będzie nałożyć sobie mniejsze porcje i wrócić po coś dodatkowego. Nową porcję nakłada się na nowy talerzyk. Jest to podyktowane kwestiami higienicznymi.
  • Posiłek możesz rozpocząć dopiero w momencie, kiedy wszyscy zgromadzeni przy stole otrzymają swoje dania.

 

Jak NIE należy zachowywać się przy stole

  • Siorbanie, mlaskanie i przeżuwanie z otwartymi ustami jest niedopuszczalne.
  • Poprawianie makijażu przy stole (szczególnie nakładanie szminki) po posiłku jest niedozwolone.
  • Korzystanie z telefonu czy to podczas spotkania biznesowego, czy prywatnego jest okazaniem braku szacunku wobec innych osób. Najlepiej, jeśli na czas posiłku wyciszysz dzwonek i sygnał powiadomień, by nie rozpraszał nikogo w trakcie rozmowy. Telefon powinien być w torebce w trakcie trwania spotkania. Nie trzymamy telefonu na stole. Patrzenie w telefon w trakcie trwania spotkania przy stole, wysyła sygnał do rozmówcy, że nie jest wart Twojej uwagi. Pomyśl, czy sama chciałabyś się tak czuć?
  • Rzucie gumy przed posiłkiem lub między kolejnymi potrawami jest niedopuszczalne.
  • W złym guście jest odchylanie talerza z zupą, by zjeść ją do ostatniej kropli.
  • Choć często można zaobserwować, że ludzie w restauracji używają noża do krojenia wszystkiego wiedz, że służy on tylko do krojenia mięsa.
  • Nie dmuchaj na jedzenie, jeśli jest zbyt gorące. Odczekaj kilka chwil, by delektować się posiłkiem w odpowiedniej temperaturze.
  • Jeśli zauważysz, że twój towarzysz nie stosuje podstawowych zasad prawidłowego zachowania się przy stole, zostaw komentarz dla siebie. Nikt nie życzy sobie publicznych pouczeń.

I na koniec…

Znajomość podstawowych reguł savoir vivre dowodzi, że jesteś kobietą obytą w świecie, świadomą i potrafisz się zachować właściwie w każdej sytuacji. To prawda, że nigdy nie wiesz, czy osoba, z którą spędzasz czas przy stole, ma wiedzę równą Tobie. Nie zmienia to jednak faktu, że lepiej jest zrobić na towarzyszu dobre wrażenie, niż narazić się na negatywne komentarze i uszczerbek na wizerunku.

Źródło zdjęć: Pinterest.com